Wat is CLT? Is houtbouw brandgevaarlijk? Hoe kan een huis in CLT afgewerkt worden? Wat kost een CLT casco? Een aantal vragen die opkomen bij dit relatief nieuwe bouwsysteem voor vrijstaande villa’s.

Momenteel is de bouw van deze villa met CLT casco in volle gang en kunnen we onze ervaringen met u delen. Wij zijn enthousiast over het systeem en vertellen u er graag meer over.

Onze stagiaire Lynn Jongenotter heeft een interessant onderzoeksrapport geschreven met als titel: ‘De vooroordelen van Houtbouw  –  Is massieve houtbouw het casco van de toekomst?’. Dit is een vraag die ons bureau al langere tijd bezighoudt. In het onderzoeksrapport komen o.a. de volgende vragen aan de orde:

 

–             Wat is een CLT houten casco?

CLT staat voor Cross Laminated Timber, wat zoveel betekend als kruislings gelamineerd hout. Deze opbouw geeft hout constructieve eigenschappen waarmee dragende wanden en vloeren gemaakt kunnen worden. Het hout wordt in elementen van wanden, vloeren en daken naar de bouwplaats gebracht en daar gemonteerd door een deskundig team.

–             Is houtbouw brandgevaarlijk?

Hout is inderdaad brandbaar, maar bij brand in CLT ontstaat er een verkoolde oppervlakte aan de buitenkant die de binnenste laag beschermt. Dit zorgt er dus voor dat de constructie van CLT structureel stabiel blijft bij blootstelling aan hoge temperaturen. Het voldoet aan het bouwbesluit, zoals andere bouwsystemen ook doen.

–             Hoe kan een huis in CLT afgewerkt worden?

Een woning in CLT kan aan de buiten- en binnenzijde net zo afgewerkt worden als iedere andere woning. Aan de buitenzijde is een waterdichte afwerking nodig met e.v.t. extra isolerende eigenschappen. Stucwerk, hout, metselwerk etc. Binnen is de afwerking van wanden en plafonds technisch gezien niet nodig. Elektrapunten kunnen in de CLT  wanden vloeren meegenomen worden. U kunt er ook voor kiezen de houten wanden en plafond in het zicht laten, zoals we bij deze woning in aanbouw ook grotendeels doen. Dit past bijvoorbeeld erg goed bij een Nordic, Japandi, of Industrieel interieur.

–             Wat kost een CLT casco?

Een CLT casco is in de basis wat duurder dan een traditioneel casco van bijvoorbeeld kalkzandsteen. Een CLT casco kan financieel aantrekkelijk worden als aan de binnenzijde van de woning het hout van wanden, vloeren en daken zoveel mogelijk in het zicht blijven. Het is wel een duurzame keuze t.o.v. van de traditionele bouwsystemen.

–             Wat zijn goede redenen om voor houtbouw, waaronder CLT te kiezen?

Een korte opsomming is: een snelle bouwtijd, nauwkeurige maatvoering door prefabricage, droog bouwen, goede omstandigheden voor bouwpersoneel, CO2 positief bouwen, licht in gewicht en goede luchtdichtheid.

 

Past een bouwsysteem als CLT bij uw woonwensen en ambities? Wilt u sparren over de verschillen tussen bouwsystemen of andere vragen over CLT stellen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Ga hier naar het project